Reciklazno|

U srijedu 30.12.2020. godine s početkom u 11:00 sati održana je online konferencija za medije i javnost vezana uz projekt “ Izgradnja reciklažnog dvorišta u općini Podbablje“, referentni broj KK.06.3.1.03.

 

Na konferenciji su izlaganje imali:

Branimir Jonjić, vlasnik agencije Petrichor media koja je bila zadužena za sami projekt promocije izgradnje reciklažnog dvorišta.

Mate Matković, zamjenik načelnika Općine Podbablje, ujedno i koordinator projektnih aktivnosti izgradnje reciklažnog dvorišta

Ante Jović, direktor Čistoće Imotske krajine koja je dobila na upravljanje reciklažno dvorište

Ante Kujundžić, načelnik općine Podbablje

 

Branimir Jonjić iznio je pregled promotivnih aktivnosti koje je Petrichor media izvršila kako bi se zainteresirana javnost što bolje upoznala sa projektom izgradnje reciklažnog dvorišta.

Promotivne aktivnosti sadržavale su sljedeće:

  • Konferencije i javne tribine
  • Letci za kućanstva
  • Plakati i brošure
  • Radio spotovi
  • Portali i društvene mreže
  • Radionice za najmlađe
  • Bojanka „Ribi“

 

Mate Matković kao koordinator projektnih aktivnosti istaknuo je kako je cijeli projekt izgradnje reciklažnog dvorišta sufinanciran sredstvima iz EU Kohezijskog fonda, operativnog programa konkurentnosti i kohezije a sve u cilju smanjenja količine otpada na odlagalištima odnosno njihovog propisnog recikliranja i zbrinjavanja.

Vrijednost projekta iznosila je 3,9 milijuna kuna od čega je 3,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Građevinski radovi iznosili su 2,5 milijuna kuna dok je preostali dio utrošen na opremanje i opće troškove projekta.

Reciklažno dvorište opremljeno je s preko 30 spremnika odnosno kontejnera za sve vrste iskoristivog otpada uz najsuvremeniju kolnu vagu kao i upravljački kontejner. Sva oprema prilagođena je osobama sa invaliditetom te je omogućen pristup vatrogasnim vozilima.

Matković je zaključno izjavio kako Općina Podbablje želi s novim reciklažnim dvorištem  djelovati u skladu s načelima kružnog gospodarstva i održivog gospodarenja otpadom te svim mještanima Podbablja omogućiti što kvalitetnije i efektnije zbrinjavanje i razvrstavanje mješovitog komunalnog otpada.

Ante Jović kao direktor komunalnog poduzeća Čistoća Imotske krajine, ujedno i upravitelj reciklažnog dvorišta najprije je istaknuo kako će početak rada samog dvorišta biti usuglašen sa općinom Podbablje.

Istaknuto je kako je ovo veliki korak za Čistoću Imotske krajine, općinu Podbablje i sve ostale jedinice lokalne samouprave koje će ovo dvorište imati na raspolaganju i koje će primati sve vrste komunalnog otpada. Isto tako, ovakva reciklažna dvorišta su i zakonska obveza sviju.

Daljnji koraci Čistoće Imotske krajine biti će organizacija konferencija i tribina kako bi se svi dodatno upoznali sa djelovanje reciklažnog dvorišta kako i izrada promotivnih materijala.

Ante Kujundžić, načelnik općine Podbablje na početku svoga izlaganja ukazao je i apostrofirao na sami problem otpada, odnosno njegovog neadekvatnog zbrinjavanja te nužnu potrebu za povećanjem svijesti o važnosti očuvanja prirode.

Zakonska obveza, položaj dvorišta i kvalitetna izgradnja poligon su za nadu kako će se u novo reciklažno dvorište zaposliti lokalno stanovništvo, odnosno mještani Podbablja, točnije Poljica.

Načelnik je pri kraju izlaganja zavalio svim sudionicima projekta, ponajprije djelatnicima EU strukturnih fondova, izvođačima na projektu i Mati Matkoviću kao koordinatoru istog.

Izgradnja reciklažnog dvorišta dovršeni je kapitalni projekt, dok drugi Dječji vrtić u Drumu po riječima načelnika čeka skorašnji kraj administrativne procedure za nastavak te shodno tome, i njegov potpuni dovršetak.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Search Window
Skip to content