Objave|

Na 17. sjednici Općinskog vijeća održanoj dana 30. lipnja 2023. godine donesena je Odluka o visini ekonomske cijene vrtića za jaslički program u Drumu, 10 – satni program u Drumu, te 6 – satni program u područnim vrtićima u Grubinama i Poljicima.

Tako je određena ekonomska cijena, na osnovu proračuna dobivenog prema važećem Pravilniku o radu  i Odluci o visini osnovice za obračun plaće te prema troškovima susjednih vrtića, koja iznosi:

  • za jaslički program   470,00 eura mjesečno,
  • za 10 – satni program iznosi 300,00 eura mjesečno,
  • za 6 – satni program u Poljicima iznosi 180,00 eura mjesečno,
  • za 6 – satni program u Grubinama iznosi 160,00 eura mjesečno.

Ekonomska cijena obuhvaća plaće djelatnika, troškove prehrane djece, materijalne izdatke (za Drum električna energija, voda i ostali komunalni troškovi; za Grubine i Poljica troškovi najamnine prostora) te nabavu namještaja i opreme i nabavu potrošnog materijala.

Iz navedenog proizlazi da će dječji vrtić „Ribica“ mjesečno izdvajati 52.500,00 eura za plaće, a 6.500,00 eura za troškove prehrane djece. Ukupni mjesečni troškovi te javne ustanove iznositi će 60.660,00 eura. Napominjemo kako se radi o procijenjenim vrijednostima, s obzirom da su troškovi prehrane djece i komunalnih troškova preuzeti od susjednih vrtića pa će možda doći do manjih odstupanja u odnosu na proračun, ali u svakom slučaju ne većih od ± 5%.

Na navedenoj sjednici također je donesena Odluka o visini participacije koju su dužni plaćati roditelji za boravak djece u dječjem vrtiću po pojedinom programu te su tako određene sljedeći iznosi participacije:

  • za jaslički program 130,00 eura / mjesečno
  • za 10 – satni program 100,00 eura / mjesečno
  • za 6 – satni program 80,00 eura / mjesečno.

U donjim tablicama predočeno je sve ranije navedeno, uz izražene postotke sufinanciranja Općine i participacije koju snose roditelji u odnosu na ekonomsku cijenu. Iz navedeno je vidljivo kako će Općina Podbablje snositi gotovo 2/3 ukupnih troškova vrtića, odnosno 38.840,00 eura mjesečno. Također, vidljiv je i iznos sufinanciranja prema pojedinim programima. Za sami kraj, iznimno smo ponosni na 226 upisane djece u našu ustanovu. Sretni smo što to nije dovoljan kapacitet koji nam je potreban, naime ostaju nam dvije skupine djece van Općine (jedna u OŠ Zmijavci, jedna u DV Loptica) čiji ćemo rad sufinancirati mjesečnim iznosom od gotovo 5.000,00 eura te ćemo zasigurno raditi na osiguravanju dodatnih mjesta kako bi zadovoljili potrebne kapacitete unutar našeg dječjeg vrtića. Općina Podbablje još jednom je pokazala kako su nam kvalitetni uvjeti za najmlađe, kao i ostanak mladih obitelji u našem kraju, a čemu je mjesto za djecu u vrtiću zasigurno osnovni preduvjet, na prvom mjestu. Sa ovih preko 40.000,00 eura mjesečnog održavanja u predškolskom odgoju koje nas proširenjem vrtićkih kapaciteta očekuje, porodiljnih naknada, osiguravanja besplatnih radnih bilježnica i mapa za osnovnoškolce, učeničkih stipendija i naknade za prijevoz za srednjoškolce koji se školuju u Splitu, osiguravanja besplatnog prijevoza i besplatnih udžbenika za srednjoškolce koji se školuju u Imotskom, studentskih stipendija i naknada za prijevoz kojih je 144, više od polovice izvornog Proračuna usmjeravamo u pronatalitetnu politiku i obrazovanje. Vjerujemo kako ćemo na taj način ohrabriti mlade obitelji da ostanu u svom kraju i budućnost odluče graditi u svojoj Općini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Close Search Window
Skip to content